Daniel Vuijlsteke

Mijn favoriete plekjes

Gent blijft mij persoonlijk veel geven. En de laatste jaren meer en meer. Wie er pakweg in de jaren 60-70 wandelde, werd er een beetje depressief van. Toen viel hier weinig of niets te beleven en het stadsbeeld was grauw.

Anno 2006 is Gent een florissante middelgrote stad met bruisende activiteiten, veel volk (ook op zondag), tekenen van stadsvernieuwing die het Gent van morgen een duidelijk, soms verrassend profiel geven.

Hier laat ik u enkele plekjes zien. Het zijn mij favoriete locaties voor heden en toekomst.

Het MichaŽl Lustigmonument

Een stad met water is geen bekrompen, maar een open stad. Gent heeft een sterke historische relatie met waterwegen. Ze worden volop herontdekt en krijgen nu opnieuw een belangrijke rol in onze stad o.a. met de heropening van de Nederschelde en de inrichting van Portus Ganda. Zelf kuier ik heel graag langs de Predikherenlei, de Ajuinlei en de Recolettenlei. Een misschien wat minder bekende aangename halte is het parkje aan het einde van de Lindenlei. Daar staat het MichaŽl Lustigmonument (creatie van Daniel Dutrieux) ter nagedachtenis van onze joodse medeburgers die tijdens de tweede wereldoorlog werden gedeporteerd. Hier heeft jaarlijks de herdenking van de Kristallnacht plaats. Ik mis zelden deze sobere plechtigheid, een ingetogen moment van aandacht voor alle slachtoffers van racisme.

MichaŽl Lustigmonument

Prondelmarkt

De Prondelmarkt is een van mijn traditionele weekenduitstapjes. Je kunt er een lekker kopje koffie drinken, veel mensen ontmoeten en leuke psychologische portretten van toeristen maken. Tot ergernis van mijn lieve echtgenote, zijn er al veel boeken van Sint-Jacobs naar mijn bibliotheek verkast. Boekenwurmen komen in Gent perfect aan hun trekken. Maar ik mis wel een echte bouquinistenmarkt zoals in Parijs en Den Haag. Het hoeft niet wekelijks en er is plek genoeg, bijvoorbeeld in de Baudelokapel die onbenut blijft en zichtbaar verkommert. Overigens wordt deze buurt met de uitbreiding van het Baudelopark binnenkort omgevormd tot een groene oase in het stadscentrum. Meer moet het niet zijn voor een zalig rustmoment tussen twee boodschappen in of tijdens de lunchpauze. Kinderen zullen er naar hartelust kunnen ravotten.

 Sfeerbeeld Prondelmarkt Straatmuzikanten op de  prondelmarkt  Oude Stadsbibliotheek

Gerestaureerde gevels

Ik heb het niet over onze historische gebouwen. Evenzeer ben ik gefascineerd door de talrijke gevelrenovaties en verbouwingen van particuliere woningen die overal in onze stad aan de gang zijn. Het valt mij ook op dat vele panden netjes (en dikwijls heel kleurrijk) onderhouden worden. Voor mij is dit een veelzeggende barometer: hier wonen mensen die investeren in hun warme nest. Een bewijs dat Gent aantrekt en leeft! Maar het loopt niet altijd van een leien dakje. De woonmarkt (ook voor huurwoningen) is zeer duur geworden, het aanbod is klein, vele woningen zijn van slechte kwaliteit en missen modern confort. Daar moeten wij iets aan doen. Ik sta volledig achter het liberale woonbeleid dat wonen in Gent betaalbaar wil maken voor iedereen, ook voor de middengroep, door het woningaanbod te vergroten en te investeren in het verbeteren van de woonkwaliteit.

 
 

De buurt rond de woonst moet natuurlijk aangenaam zijn voor jong en oud. Dat bij de heraanleg van het Zuidpark aan kinderen werd gedacht, is iets dat vele opa's en oma's zeker zullen waarderen.

Nieuwe speeltuin Zuidpark


De Rode Pomp

Voor een goede (en betaalbare) portie muziekbelevenis gaan wij dikwijls naar de Rode Pomp in de Nieuwpoort. Dit kleine muziekpodium brengt een mooi repertorium, laat (meestal) jonge artiesten optreden en minder bekende werken opvoeren. De sfeer is er ronduit fantastisch. Dergelijke kleinschalige initiatieven moeten worden ondersteund en de Stad Gent doet dat ook effectief. Gent trekt ook veel nieuwe en jonge talenten aan die ruimte nodig hebben. Onder het cultuurbeleid van VLD eerste schepen Sas van Rouveroij, zijn tal van initiatieven ontwikkeld rond een atelierbeleid dat tegelijk een alternatieve invulling van leegstaande panden mogelijk maakte. Resultaat: de Leopoldskazerne is nu voor een groot deel ingenomen door 12 ateliers en 3 repetitiekamers. Mooi meegenomen!

Leopoldskazerne: nu een culturele invulling

Concertzaal Rode Pomp

Waar een fietspomp naartoe kan leiden

Fietspomp

Ik ben een uitermate tevreden gebruiker van de fietspompen die hier en daar in de Stad te vinden zijn. Geen gesukkel meer met platte banden! Fietsen in Gent is voor mij een perfecte manier om te ontdekken hoe mijn stad zich ontwikkelt. Een aanrader is een rondje in de Sas- en Bassijnwijk en op de heraangelegde Trefil Arbedsite in Gentbrugge. Twee voorbeelden van geslaagde stadsherwaardering.

Nieuwe fietsbrug  Sas- en Bassijnwijk

Ambitieuze initiatieven rond stadsontwikkeling zijn van enorm groot belang willen wij dat Gent aantrekkelijk blijft voor wonen, werken en ontspannen. Het project Oude Dokken zal het verloederde gebied gelegen aan de oude voorhaven omvormen tot een volwaardig nieuw stadsdeel: een woon- en werkwijk als nieuwe thuishaven voor vele Gentenaars. Daar zijn 2.000 nieuwe woningen gepland.

Oude Dokken: 2000 nieuwe woningen

Vlaanderenstraat

Vijftigers zoals ik hebben de Vlaanderenstraat als een levendige, mooie straat met tal van drukbezochte speciaalzaken en Horeca inrichtingen gekend. Na de invoering van het Mobiliteitsplan Gent-binnenstad kondigden doemdenkers haar definitieve teloorgang af. Zij hadden ongelijk. Vandaag zijn zowat alle panden in de Vlaanderenstraat gerestaureerd, er zijn nieuwe winkels en woningen. Investeren en vernieuwen betekenen dat men in de toekomst gelooft. Ik weet wel, Gentenaars zijn een beetje koppig en zeggen niet vlug "prŗchtig!" Het was wennen aan de P-route, vloeken omdat men de auto niet kwijtraakte (ŗ propos de nieuwe parking onder het Sint-Pietersplein (700 plaatsen) gaat op 30 september open), maar na vele jaren mag het resultaat er zeker zijn. Leuke mobiliteitsvoorstellen van de VLD vind ik de uitbouw van een openbaar vervoerringlijn die met kleine milieuvriendelijke bussen de centrumparkings verbindt en het openstellen van de as Sint-Michielsbrug- Laurentplein na 19 uur tijdens de wintermaanden.